Novellen handlar om en tjej som har blivit mobbad i flera år. Tack vare hennes kompisar på Facebook så har hon klarat av dem jobbiga åren, men nu orkar hon inte mer. Hon vill bara bort från jorden. Även fast hon vill bort så vet hon att hon kommer sakna sina kompisar och familjen.

 Denna novell är väldigt dåligt beskriven, man får inte reda på hur miljön är eller hur personer ser ut eller hur dem är. Det enda som framkommer är att tjejen i novellen är osäker på sig själv men att för några år sedan så tyckte hon att hon var vacker och en trevlig tjej. Nu för tiden när hon tittar sig i spegeln så ser hon en ful och otrevlig tjej som inte borde finnas.

 Historien är trovärdig för i många skolor så finns det mobbning. Mobbning är påfrestande för de som blir utsatta eftersom att det kommer dagligen och i stora mängder. Det är svårt att inte bli påverkad eftersom man hör samma sak om och om igen, hur dålig och värdelös man är och tillslut så börjar man tro att det är sanningen. Man tror på vad mobbarna säger och då kanske man inte orkar leva mer. Tjejen vill kunna få ett bra liv igen och att de inte ska mobba henne.

 Novellen är skriven i nutid men i ett väldigt kort stycke så var det i dåtid. Hon berättade inte mycket om hur det var på den tiden innan hon blev mobbad. Novellen är skriven i nutid för hon berättar om vad som händer just nu, hur hon tänker och vad hon ska göra i just i denna stund.

Om jag skulle berätta den viktigaste delen i novellen så hade jag avslöjat hur novellen skulle sluta. En viktig del i novellen är iallafall när hon berättar hur hon känner och vad hon ska göra.

Novellen är trovärdigt för allt som händer i den kan och har hänt i verkligheten. Mobbning är psykiskt jobbigt för man hör det varje dag året om och det bryter ner en sakta. När man har hört samma sak om och om igen så börjar man tro på det.

 Novellen är lätt att förstå. Personen som har skrivit novellen har använt enkla ord så novellen är lätt att läsa. Författaren har använt långa och korta meningar som gör den mer lättläst. Den som har gjort novellen har gjort den lätt att läsa med hjälp av olika knep. Ett knep som författaren använder är att texten har vardags ord i sig och det är ord som vi hör dagligen.

Jag tycker slutet var otroligt dåligt eftersom den blev väldigt dramatiskt. Slutet blev inte lugnt och det jobbiga som hände blev aldrig löst, det blev bara mer drama. Jag hade önskat att den inte hade blivit så mycket drama utan det hade blivit en lösning.

 Novellen ger dig en tankeställare för hur långt mobbning kan gå. Man funderar på hur man beter sig och om man har råkat någon gång säga fel för att förstöra för någon annan. Man tänker också på om någon i sin närhet blir mobbad eller mobbar någon. Man vill bara bli en bättre människa, finnas till och att vara en så bra medmänniska som möjligt.

Om författaren hade kommit till våran skola så hade jag velat fråga:

Har du blivit mobbad? Hur kom du på idén till novellen?

Om novellen hade varit en bok så hade jag nog inte velat lägga den ifrån mig. Det hände många spännande saker som skulle kunna göra så att det skulle vara svårt att lägga ifrån sig den. Jag rekommenderar den inte som novell att läsa men om det hade varit en bok så skulle jag nog tro att jag hade rekommenderat den.

Jag skulle tro att den som skrev den hade det som ett skolarbete och ämnet var mobbning. Det kan också var någon som tycker att ämnet är viktig och vill skriva om hur långt det kan gå. Mobbing är och kommer nog alltid vara ett väldigt aktuellt ämne för det förekommer överallt i världen, tyvärr.

5 kommentarer

My

21 May 2015 14:17

Kan du själv relatera till något i novellen?

Herman

22 May 2015 10:29

Har du varit med om någon liknande situation som tjejen i novellen?

Herman

22 May 2015 17:38

Har du varit med om någon liknande situation som tjejen i novellen?

Alicia

25 May 2015 10:50

Varför valde du den här novellen?

Herman

25 May 2015 11:51

Har du själv blivit mobbad någon gång??

Kommentera

Publiceras ej