Innan ni läser min recension vill jag förklara att den kan vara svårt att förstå vad boken och mina kommentarer handlar om då man inte har läst de två första böckerna av denna trilogi.

Tänk om hela din värld var en enda lögn. Tänk om ett enda avslöjande eller ett enda val förändrade allt. Tänk om kärlek och lojalitet fick dig att göra saker som du inte trodde var möjliga. Allegiant är den tredje och sista delen i Divergent-trilogin. Tris bor i Chicago men en dag går hon utanför stängslens. Stängslens hade de byggt upp enligt de som bor innanför stängslet att det har varit ett kring men de utanför säger något annat.

Huvud personen är Tris Prior (Tidigare känd Beatrice Prior) i första boken är Tris 16 år men detta är den tredje boken så antar jag att Tris är 17 eller 18 år. Tris har kort hår mörkblondt hår och är kort. Tris har också ett smalt ansikte med stora runda ögon och en lång smal näsa.

I de tidigare böckerna dör Tris och hennes brors föräldrar, Tris och hennes bror Caleb är inte så nära varandra eftersom de har varit i olika falanger och de har typ ett lag Falang före blod. Falanger är något man väljer vid 16 års åldern och då hamnar man antingen i De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla eller De lärda. I boken så är det utifrån två personers perspektiv som vi får följa berättelsen. Ett perspektiv är från Tris och ett annat är från hennes pojkvän Four, vars riktiga namn Tobias Eaton. I den här boken får man reda på varför staden Chicago har haft ett stort stängsel runt sig. Du får ta del av Tris mammas sanna bakgrund och du får lära känna alla karaktärer på djupet, samtidigt som du får ta del av både gamla och nya karaktärer.

Boken utspelar sig under en efterkrigstid i framtida. De viktigaste personerna i boken är ju Tris, Four, Caleb, Christina, Cara, Uriah och Peter och deras resa ut i än staden där de behöver bete sig annorlunda från vad de är vana vid. I den första boken så trodde jag att berättelsen utspelade sig i en fattig miljö efter som Tris tillhörde de osjälviska. I den här är boken uppfattar jag miljön som rikare eller lyxigare då de har dyr teknik som till exempel skärmar som de använder sig utav för att titta på experiment eller övervaka staden. Man blir så inslukad i boken då det känns så verkligt eftersom framtiden skulle kunna se ut så.

Jag tycker att det var ett lite sorgligt men bra avslut som jag gärna skulle vilja ändra, men jag kan inte berätta varför för då avslöjar jag nästan hela boken. Jag förstod inte alls under bokens gång hur berättelsen skulle slutat. Jag ville läsa boken hela tiden och man var så inne i boken att man bara ville kasta ut den ur fönstret vid vissa tillfällen för att man blev irriterand, arg eller ledsen. Man märkte på boken att det var den sista boken i serien. Det enda jag inte tyckte om med boken var att de bytte perspektiv nästan varje kapitel och om man slutade mitt i ett kapitel så behövd man kolla på vems perspektiv det var för att det inte skulle bli svårt att läsa. Jag skulle gärna vilja fråga Veronica alltså författaren till boken "Varför skrev du böckerna? Och varför ha Tris som huvudperson i alla böcker förutom denna där du har Tris och Tobias?".

#elevrecensioner, #lekstorpsskolan, #svenska, #svenskasomandraspak,